Wie neemt de zorg over als jou iets overkomt?

Vraag jouw mantelzorgpas aan!

Je bent mantelzorger. Dit wilt zeggen dat je op regelmatige basis de zorg opneemt voor iemand uit je naaste omgeving, bijvoorbeeld je zorgbehoevende vader of moeder, partner of kind. Meestal loopt alles goed, maar wie neemt de zorg over als je zelf uitvalt door ziekte of ongeval? Om de continu´teit van de zorg te garanderen lanceerde de vzw Liever Thuis LM in 2014 de ‘Mantelzorgpas’.

Wat is de ‘mantelzorgpas’?

voorkant mantelzorgpasDe mantelzorgpas is een kaartje, even groot als een kredietkaart, dat je kunt bewaren in je portemonnee. De mantelzorgpas vertelt hulpverleners dat iemand uit jouw omgeving zorg nodig heeft en geeft aan wie gewaarschuwd dient te worden om jouw zorgtaak zo spoedig mogelijk over te nemen.

achterkant mantelzorgpasHoe werkt het?

  1. Bespreek het probleem met twee personen uit je directe omgeving die je kunt vertrouwen. Leg uit wat jouw zorgtaken zijn en geef voldoende informatie over de zorgbehoevende. Vraag vervolgens of zij jou tijdelijk willen vervangen wanneer jij plotselijng uitvalt.
  2. Na akkoord vul je de namen en telefoonnummers van deze personen in op de achterzijde van de pas. Let op! Het heeft geen zin om het noodnummer 112 op de pas te noteren!
  3. Bewaar de pas bij je identiteitskaart in je portemonnee. Dit is de plaats waar hulpverleners kijken om na te gaan wie je bent en om eventueel andere belangrijke zaken te weten te komen. Bij het zien van de pas weten zij dat jouw zorgtaak overgenomen dient te wordená
  4. De hulpverleners zullen contact opnemen met jouw vervanger(s). Op hun beurt kunnen deze personen de nodige acties ondernemen om de zorgtaak te laten doorlopen.

De ‘Mantelzorgpas’ is een initiatief van de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met de Liberale Mutualiteit. Wens je meer informatie over dit initiatief of wil je een mantelzorgpas aanvragen? Neem contact op met een medewerker van de vzw Liever Thuis LM via het nummer 02 542 87 09 of stuur een e-mail naar lieverthuis@mut400.be.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09