Vormingsaanbod West-Vlaanderen


Infosessie 'Het online raadplegen van je medisch dossier'

De laatste jaren zijn er heel wat digitale projecten uitgerold rond de medische informatie van burgers. Denken we maar aan de informatie over vaccinaties, het globaal medisch dossier bij de huisarts, het medicatieschema, ... Sinds kort kan iedereen die beschikt over internettoegang zijn eigen medische gegevens zelf raadplegen via een beveiligde website.

Tijdens deze infosessie bekijken we in het eerste deel welke gegevens er allemaal digitaal beschikbaar zijn en wat de meerwaarde is voor zorgverleners, patiënten en mantelzorgers van de beschikbaarheid van deze gegevens. Na de pauze bekijken we welke informatie er beschikbaar is op de beveiligde website ‘Mijn gezondheid’ en hoe deze gegevens kunnen geraadpleegd worden. Afrondend bekijken we ook nog enkele andere nuttige websites over zorg en gezondheid.

Deze infosessie wordt georganiseerd door Vief De Panne, in samenwerking met de vzw Liever Thuis LM (erkende mantelzorgvereniging) en de vzw Onbegrensd LM (vereniging voor personen met een beperking), en wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

maandag 27 november 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Zaal 'De Korre'
Koninklijke Baan 7
8660 De Panne

Prijs:

5 euro per persoon (te betalen aan de inkom): koffie/thee inbegrepen.

Interesse?

Schrijf je vooraf in bij Vief De Panne (mevr. Nicole Saille): 0472/34 61 27 of info.de.panne@vief.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Dokter, kunt u mij dat eens uitleggen?'

Kom op tegen kanker organiseert op 27 november 2023 een gratis voordracht over courante medische zaken en vragen in de oncologie.

Je krijgt een antwoord op volgende vragen:

  • Waarom moet mijn bloed goed staan alvorens ik chemo kan krijgen?
  • Wat zijn metastasen, goed- en kwaadaardige tumoren?
  • Wat is het opzet van immunotherapie en welke verschillende soorten bestaan er?

De voordracht wordt gegeven door dr. Wilmes, medische oncologe en hematologe, verbonden aan het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt.

Wanneer?

maandag 27 november 2023 om 14u00

Waar?

Dienstencentrum ‘t Vijverhof
Kortrijkstraat 68
8700 Tielt

Interesse?

Schrijf je vóór 26 november 2023 in bij Griet Deroo van het dienstencentrum ‘t Vijverhof: 051/40 26 46 of dienstencentrum@ztielt.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Hormonale therapie: effecten op korte en lange termijn'

Kom op tegen kanker organiseert op 28 november 2023 een gratis infosessie over hormonale therapie.

Het gebruik van hormonale therapie zorgt voor een verandering in de hormoonhuishouding en dat kan allerlei bijwerkingen geven, zowel op korte als op lange termijn. De medicatie zorgt er immers voor dat bepaalde hormonen in het lichaam minder voorkomen of zelfs helemaal geblokkeerd worden en bijgevolg hun werk niet meer kunnen doen.

Tijdens deze infosessie krijg je een antwoord op volgende vragen:

  • Welke zijn de meest vervelende bijwerkingen rond vrouwelijke en mannelijke hormoontherapie?
  • Welke maatregelen kunnen patiënten nemen om die te reduceren?

De infosessie wordt gegeven door dr. Stephanie Borret, urologe verbonden aan het AZ Damiaan, en zorgconsulente Kristien Paridaens, eveneens verbonden aan het AZ Damiaan.

Wanneer?

dinsdag 28 november 2023 om 14u00

Waar?

Koninklijke Villa
Koningsstraat 79
8400 Oostende

Interesse?

Schrijf je vóór 27 november 2023 in: 059/80 45 19 of info@koninklijkevilla.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Emotionele arbeid en zorgen voor een ander'

Tijdens deze infosessie staan de deelnemers stil bij de draagkracht en draaglast die het zorgen voor anderen met zich meebrengt. Het gaat niet enkel om de taken die je uitvoert in gezinsverband of binnen een zorgsituatie, maar ook de emotionele of mentale arbeid die erbij komt kijken. Een (over)vol hoofd is immers ook een zware last om te dragen.

Aan de hand van casussen en oefeningen maakt de lesgever duidelijk wat die emotionele arbeid precies inhoudt. Je leert vaardigheden en krijgt tips om sterker in je schoenen te staan en voldoende je grenzen af te bakenen.

Deze gratis infosessie wordt gegeven door een medewerker van Coponcho.

Deze infosessie wordt je aangeboden door het mantelzorgcafé Brugge. Dit is een initiatief van de stad Brugge, Mintus, Coponcho, Liever Thuis LM, Mantelzorgnetwerk, OKRA-Zorgrecht, Samana, Steunpunt Mantelzorg, Similes, Familiehulp, i-mens, het Huis van de Mens en Eerstelijnszone Brugge.

Wanneer?

donderdag 30 november 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken (Huis van de Mens)
Hauwerstraat 3A
8000 Brugge

Interesse?

Schrijf je in bij Lies Vernieuwe van Thuiszorg Mintus: 050/32 78 85 of lies.vernieuwe@mintus.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online workshop 'Look good, feel better': over verzorging en make-up voor vrouwen geraakt door kanker

Kom op tegen kanker organiseert in het najaar van 2023 tweemaal een gratis online workshop ‘Look good, feel better’ voor vrouwen geraakt door kanker.

Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. Ook als je ziek bent.

Soms krijgt je lichaam het hard te verduren zowel door de ziekte als door de behandeling. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker een workshop ‘Look good, feel better’. Hierbij leert een ‘Kom op tegen Kanker’-schoonheidsspecialiste jou de basisprincipes van een goede huidverzorging, make-up, wenkbrauwen bijtekenen, ...

Deze workshop gaat online door, handig voor mensen die minder mobiel zijn, in isolatie zitten of zich niet kunnen of willen verplaatsen naar de ziekenhuizen waar deze workshops fysiek doorgaan.

Wanneer?

dinsdag 19 december 2023 van 10u00 tot 11u30

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar regionalewerking@komoptegenkanker.be of bel naar het nummer  03/213 13 44.


Muzikaal ontmoetingsmoment voor personen met dementie en hun mantelzorgers

Muziek ontspant en spreekt tot ons hart. Bij een kopje koffie kan je tot rust komen, genieten van de muziek en elkaar ontmoeten.

Programma: Kerstliederen, door Linda Vermeersch en de Notenkrakers.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Foton, thuisbegeleidingsdienst en expertisecentrum dementie.

Wanneer?

woensdag 20 december 2023 van 14u00 tot 15u30

Waar?

Regiohuis Tielt
Krommewalstraat 1
8700 Tielt

Prijs:

  • Inwoners van Tielt en Ruiselede: gratis
  • Anderen: 2,50 per persoon

Interesse?

Schrijf je in bij Expertisecentrum dementie Foton: 051/40 04 43 of foton@dementie.be.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09