Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

   

Activiteiten inloophuis dementie Gent

Het inloophuis dementie Gent organiseert in het najaar van 2023 heel wat activiteiten voor mantelzorgers van personen met dementie. De persoon met dementie mag meekomen. Deelname is gratis.

Lezing ‘Samen beslissen’

Als mantelzorger ben je enerzijds snel bezorgd over het welzijn en de veiligheid van de naaste voor wie je zorgt. Wie dementie heeft, vindt het anderzijds nog altijd heel belangrijk om zelf zijn of haar levenskeuzes te maken. Hoe verzoen je beide kanten? Hoe pak je het samen met zorgprofessionals zo aan dat je beslissingen neemt waarbij beide partijen zich goed  en betrokken voelen? Dat is precies waar de methodiek ‘Samen beslissen’ je bij helpt. Valerie Desmet van de Arteveldehogeschool vertelt er je meer over.

Wanneer?

dinsdag 28 november 2023 van 19u00 tot 21u00

Waar?

Woonzorgcentrum ‘De Liberteyt’
Vroonstalledries 22
9032 Wondelgem

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Bezoek aan natuurmuseum ‘De wereld van Kina’

‘De wereld van Kina’ is het oudste museum van Gent. Onder de gepassioneerde conservator Leo Michel Thiery groeide het uit tot een ware schatkamer. Je vindt er een prachtige collectie vogels, gesteenten, zeedieren en nog veel meer. De deelnemers gaan tijdens dit bezoek dieper in op een aantal collectiestukken en delen wonderlijke verhalen met elkaar.

Wanneer?

vrijdag 1 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Natuurmuseum ‘De wereld van Kina’
Sint-Pietersplein 14
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Maakt dementie onbekwaam?’

Wanneer je als mantelzorger geconfronteerd wordt met dementie komt daar heel wat bij kijken, ook op juridisch vlak. Is het bijvoorbeeld nog mogelijk om een zorgvolmacht op te stellen of kies je voor bewindvoering? In deze lezing geeft jurist Erik Langerock je meer toelichting over dergelijke aspecten. Ook verzekeringen, aansprakelijkheid, testamenten en rijbewijzen komen aan bod. Nadien is er ruimte voor vragen.

Wanneer?

vrijdag 15 december 2023 van 10u00 tot 12u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Thuishaven’
Neuseplein 33
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Winterverhalen

De winter is het ideale seizoen om gezellig samen naar een verhaal te luisteren. De vertelster brengt sprookjes met een grote herkenbaarheid en een eenvoudige structuur, in een mix met zachte akoestische instrumenten, zoals klankschalen, fluit en sansula (duimpiano). De deelnemers sluiten de namiddag af met een kopje koffie en een stuk taart.

Wanneer?

dinsdag 19 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Open Huis ‘De Kiosk’
Gasthuisstraat 2A
9041 Oostakker

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of dementievriendelijk@stad.gent.

Ter info

Het inloophuis dementie is er voor iedereen die vragen heeft rond dementie. Je kunt langskomen op de zitdag op donderdag tussen 13u30 en 16u30 of op afspraak.


Workshop 'Kleine gelukjes voor mantelzorgers'

Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen om je even te laten verademen. Je leert je eigen nood aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen. Zo kom je zelf weer aan het roer van je eigen leven.

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 5 december 2023 van 14u00 tot 15u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de workshop? Kom dan zeker niet naar de workshop, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Mantelzorgcafé Wetteren: infosessie 'Ergonomisch werken als mantelzorger'

Mantelzorg is zorg bieden aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, …  ondersteuning nodig heeft. In Vlaanderen zijn er meer dan 600.000 mantelzorgers. Allen waardevolle partners in de zorg die erkenning verdienen voor de belangrijke rol die zij spelen binnen onze maatschappij.

Het mantelzorgcafé Wetteren is de ontmoetingsplaats voor mantelzorgers, jong of oud en van alle mogelijke achtergronden. Iedereen, die kort of langdurig voor iemand heeft gezorgd, is welkom. Er worden tips en tricks uitgewisseld over de organisatie van de zorg, administratie of andere zaken. Elke maand wordt er een thema besproken en je krijgt concrete informatie.

Het mantelzorgcafé Wetteren geeft ruimte aan ervaringen van mantelzorgers en legt de nadruk op probleemoplossende vaardigheden. Aarzel niet om deel te nemen en zo anderen in gelijkaardige situatie te ontmoeten.

Tijdens het mantelzorgcafé van 14 december staan we stil bij het ergonomisch werken als mantelzorger: zaken heffen en tillen, de persoon voor wie je zorgt in en uit de auto helpen, helpen bij het uit bed komen van de persoon voor wie je zorgt, de transfer van bed naar zetel/relax, … Je krijgt ook informatie omtrent ergonomisch handelen dat verleend wordt door de Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds.

Deze infosessie wordt gegeven door Filip Buckens, ergonoom en verpleegkundige verbonden aan UZ Gent, en Christoph Boeykens, ergotherapeut verbonden aan de Dienst Maatschappelijk Werk van LM Oost-Vlaanderen.

Dit initiatief wordt je gratis aangeboden vanuit het lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’, de vzw Liever Thuis LM, Coponcho, Steunpunt Mantelzorg en Samana.

Wanneer?

donderdag 14 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Koffiebranderij’
Molenstraat 50
9230 Wetteren

Interesse?

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 09/366 02 42 of stuur een mail naar dienstencentrum@wetteren.be.


Infosessie 'Grenzen stellen'

Heb jij ook vaak een druk schema omdat je voor iemand anders zorgt? Ondervind jij daardoor dag in dag uit grote uitdagingen? Pas jij je ook voortdurend aan als mantelzorger of zorgbuddy? Om zorg duurzaam te kunnen dragen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en af en toe 'nee' te kunnen zeggen. Maar hoe doe je dat?

Kom luisteren naar de gratis infosessie door Marijn Loozen (OKRA-Zorgrecht) en ga samen op zoek naar een positieve manier om je grenzen aan te geven.

Deze infosessie wordt je aangeboden door het mantelzorgcafé van de gemeente Gavere.

Wanneer?

donderdag 14 december 2023 om 14u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Den Oever'
Kloosterstraat 6
9890 Gavere

Interesse?

Inschrijven is niet nodig. Kom gerust af.


Infosessie 'Vroegtijdige zorgplanning: afspraken maken en wilsverklaringen'

Er zijn veel mensen die de zorg voor anderen op zich nemen, zonder dat ze weten dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Of je nu boodschappen doet, de rolluiken gaat optrekken, helpt in het huishouden of iemand hulp biedt bij zich te wassen, het maakt allemaal een groot verschil voor de persoon die de zorg nodig heeft.

Omdat dit wel eens overweldigend of moeilijk kan zijn, is het contact met anderen in een gelijkaardige situatie vaak verhelderend en geruststellend.

In het mantelzorgcafé Zele willen we je de ruimte geven om je ervaringen, problemen of gevoelens met andere mantelzorgers te delen en even op adem te komen. Maar even goed bieden we informatie over praktische zaken zoals premies, verschillende woonvormen of hoe zaken juridisch in elkaar zitten. Elke maand pikken we er een thema uit. Iedereen is welkom en kan vrij aansluiten.

Tijdens deze infosessie hebben we het over financiële afspraken in de zorg, bewindvoering, vroegtijdige zorgplanning en de voorbereiding van een opname in een woonzorgcentrum.

Wanneer?

vrijdag 16 december 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Centrum woonzorg Zele ‘De Bron’
Koevliet 3
9240 Zele

Prijs:

1 euro per persoon (koffie en water inbegrepen)

Interesse?

Schrijf je in bij het lokaal dienstencentrum ‘De Welle’: 052/45 68 51 of debron@zele.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online workshop 'Look good, feel better': over verzorging en make-up voor vrouwen geraakt door kanker

Kom op tegen kanker organiseert in het najaar van 2023 tweemaal een gratis online workshop ‘Look good, feel better’ voor vrouwen geraakt door kanker.

Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. Ook als je ziek bent.

Soms krijgt je lichaam het hard te verduren zowel door de ziekte als door de behandeling. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker een workshop ‘Look good, feel better’. Hierbij leert een ‘Kom op tegen Kanker’-schoonheidsspecialiste jou de basisprincipes van een goede huidverzorging, make-up, wenkbrauwen bijtekenen, ...

Deze workshop gaat online door, handig voor mensen die minder mobiel zijn, in isolatie zitten of zich niet kunnen of willen verplaatsen naar de ziekenhuizen waar deze workshops fysiek doorgaan.

Wanneer?

dinsdag 19 december 2023 van 10u00 tot 11u30

Waar?

Online

Interesse?

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar regionalewerking@komoptegenkanker.be of bel naar het nummer  03/213 13 44.


Infosessie 'Op vakantie als mantelzorger'

Vakantie kan een helend effect hebben op mantelzorgers, maar de stap zetten is vaak geen evidentie. Verschillende verenigingen organiseren daarom vakanties op maat van mantelzorgers en hun zorgvragers.

Tijdens deze bijeenkomst gaat Coponcho graag in op jullie vragen en mogelijke twijfels.

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 30 januari 2024 van 14u00 tot 15u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Infosessie 'Bewindvoering en zorgvolmacht'

Om het even welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Je kunt echter vermijden dat de vrederechter moet tussenkomen door vooraf reeds een beslissing te nemen over wie je vermogen mag beheren als jij dit niet meer kunt. Dat kan je doen via een zorgvolmacht.

Tijdens deze infosessie krijg je informatie over zowel de zorgvolmacht als de principes rond bewindvoering.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM (een erkende mantelzorgvereniging).

Aansluitend ontmoeting en gesprek.

Deelname is gratis, inclusief koffie en gebak.

Wanneer?

dinsdag 20 februari 2024 van 20u00 tot 21u00

Waar?

Seniorcity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Parkeermogelijkheid vlakbij (in postsite - tegen betaling).

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April: 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09