Mantelzorg rust ook op kinderschouders

Gerda Dendooven illustreert jeugdboek voor vergeten groep kinderen


Naar schatting 20.000 tot 40.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen hebben een ouder met een ernstige chronische ziekte of handicap. Vandaag presenteerde het kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving het eerste kwalitatief onderzoek in Vlaanderen naar deze vergeten groep. Voor de jongeren zelf is er een kortfilm met bewegende beelden van Roman Klochkov en een kinderboek met illustraties van Gerda Dendooven.

Uit alle gesprekken die onderzoekster Hilde Lauwers voerde, blijkt dat een aantal van de kinderen thuis veel zorg opnemen: ze helpen hun ouder, staan voor een groot deel in voor het huishouden, dragen zorg voor broer of zus. Deze extra taken hebben een weerslag op hun schoolwerk en hun vrijetijd.

Kind & Samenleving plaatste een filmpje met getuigenissen van jonge mantelzorgers op You Tube: youtube.com/user/kindsamenleving. In de film zie en hoor je jongeren vertellen, afgewisseld met tekeningen van Roman Klochkov.

Het kinderboek richt zich op een wat jongere doelgroep, van 10 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak van een kind met een bijpassende kleurentekening van de bekende kinderillustratrice Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en ook een lijstje van organisaties waar kinderen steun kunnen vinden.

“Met de film en het boek willen we kinderen en jongeren tonen dat ze niet de enige zijn in hun situatie, ze een welgemeend compliment geven voor alles wat ze doen, en hen vooral aanmoedigen om vooral ook goed voor zichzelf te zorgen”, zegt Hilde Lauwers.

Je kan het boekje gratis bestellen door een mailtje te sturen naar info@k-s.be.

6 maart 2014

terug naar nieuws...

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09