Vormingsaanbod Limburg


Mantelzorgcafé 'De Hazelmantel' Hasselt: infosessie 'Palliatieve zorg'

Een mantelzorgcafé is een ontmoetingsplaats voor iedereen die zorgt voor zorgbehoevende familieleden of vrienden. Als mantelzorger heb je minder tijd voor jezelf. Soms heb je nood aan sociaal contact met een lotgenoot die jou begrijpt. In het mantelzorgcafé ‘De Hazelmantel’ nodigen de initiatiefnemers een gastspreker uit rond één bepaald thema. Nadien kan je met de gastspreker en de andere mantelzorgers van gedachten wisselen. Of gewoon luistere kan natuurlijk ook. Tijdens het mantelzorgcafé zijn ook de mantelzorgcoördinatoren aanwezig die je informatie kunnen geven over het hulpverleningsaanbod voor de zorgbehoevende en de mantelzorger.

Het mantelzorgcafé van maart handelt over palliatieve zorg.

Mantelzorgers van personen met een chronische en levensbedreigende ziekte staan vaak voor een complexe en intensieve zorgtaak. Het is belangrijk dat ze tijdig de nodige hulp en ondersteuning vragen.

Pallion vzw is een gespecialiseerde dienst voor ondersteuning in de palliatieve zorg. De medewerkers van Pallion vzw zorgen er, samen met de vertrouwde zorgverleners, voor dat de kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt en zijn/haar naaste zo goed mogelijk is. Liefst in hun eigen vertrouwde omgeving.

De infosessie wordt gegeven door Nathalie Vanaeken, deskundige bij Pallion vzw.

Deelname is gratis.

Wanneer?

dinsdag 14 maart 2023 om 13u30

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Campus Banneux’
Hadewychlaan 74
3500 Hasselt

Interesse?

Schrijf je vóór donderdag 9 maart 2023 in op het nummer 011/88 84 84 of stuur een mail naar inschrijvingen@hogevijf.be


Infosessie 'Beter praten met je dokter'

Uit onderzoek blijkt dat de Belgen, in tegenstelling tot andere Europeanen, het rechtstreeks contact met hun huisarts en specialist verkiezen boven een behandeling of de opvolging van een behandeling via de webcam. Toch is de communicatie tussen de patiënt en zijn/haar huisarts of specialist nog voor verbetering vatbaar. Dit blijkt eveneens uit bevragingen.
 
Tijdens deze voordracht, georganiseerd door Vief Pelt en de vzw Liever Thuis LM, krijg je tips voor een beter gesprek met je arts aangereikt door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wanneer?

dinsdag 14 maart 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

CC Palethe
Jeugdlaan 2
3900 Pelt

Prijs:

3 euro per persoon
Koffie en taart zijn in de prijs inbegrepen.

Interesse?

Schrijf je vóór woensdag 8 maart 2023 in bij Vief Limburg: 011/70 53 37 of info.limburg@vief.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen. 


Rondreizend Hasselts praatcafé dementie: niet-pluisgevoel en beginnende dementie: hoe ga je ermee om?

Een praatcafé is een ontmoetingsplaats voor personen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers. Een gastdeskundige stelt een bepaald thema rond dementie voor. Telkens staat een ander onderwerp centraal. Nadien kan je, samen met de gastdeskundige en de andere aanwezigen, van gedachten wisselen of ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend; je mag ook gewoon luisteren. Tijdens het praatcafé geven de initiatiefnemers je ook informatie over de verschillende hulp- en zorgmogelijkheden waarop je in je zorgsituatie thuis of in het woonzorgcentrum een beroep kan doen. Het praatcafé gaat door in een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.

Het onderwerp van de maand maart is het niet-pluisgevoel en beginnende dementie: hoe ga je ermee om?

Je hebt het vage gevoel dat er iets niet klopt, maar je kan niet precies zeggen wat. De persoon reageert anders dan anders en is niet in zijn of haar ‘normale doen’. Je wijt deze kleine veranderingen aan vermoeidheid, een mindere dag, de ouderdom, … Toch blijf je met het gevoel zitten dat er iets niet pluis is. Welke stappen onderneem je? Wat doe je als er een diagnose dementie uit de bus valt?

De infosessie wordt gegeven door Laurine Ven van Expertisecentrum Contact.

Deelname is gratis.

Wanneer?

dinsdag 14 maart 2023 om 18u30

Waar?

Herstelverblijf ‘Salvator’
Ekkelgaarden 21
3500 Hasselt

Interesse?

Schrijf je vóór donderdag 9 maart 2023 in op het nummer 011/88 84 84 of stuur een mail naar inschrijvingen@hogevijf.be


Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

  • maandag 20 maart 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

  • maandag 17 april 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

  • maandag 8 mei 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

  • maandag 5 juni 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


 

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09