Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen


Infosessie 'Bewindvoering en zorgvolmacht'

Om het even welk moment kan je in een situatie belanden waarbij je niet (meer) in staat bent om je eigen vermogen te beheren of om de juiste beslissingen op persoonlijk vlak te nemen. In het burgerlijk recht is daarom voorzien dat de vrederechter een bewindvoerder kan aanstellen die wilsonbekwame personen beschermt door hen bij te staan of door de noodzakelijke handelingen van het dagelijks leven over te nemen en in hun plaats uit te voeren.

Je kunt echter vermijden dat de vrederechter moet tussenkomen door vooraf reeds een beslissing te nemen over wie je vermogen mag beheren als jij dit niet meer kunt. Dat kan je doen via een zorgvolmacht.

Tijdens deze gratis infosessie krijg je informatie over zowel de zorgvolmacht als de principes rond bewindvoering.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM (een erkende mantelzorgvereniging).

Nadien is er ruimte om je vragen te stellen aan een medewerker van een mantelzorgvereniging, een maatschappelijk werker van een ziekenfonds en de burenverbinder van i-mens.

Doorlopend koffie en gebak!

Wanneer?

dinsdag 7 maart 2023 van 14u00 tot 15u30

Waar?

Seniorencity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April op het nummer 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Gehoorproblemen'

Je hoort wat slechter. En vooral: je verstaat wat slechter. Misschien heb je al een hoortoestel, maar dat volstaat niet altijd. Een hoortoestel is immers geen bril.

Tijdens deze boeiende voordracht krijg je meer uitleg over verschillende gehoorproblemen en mogelijke oplossingen.

Deze voordracht wordt gegeven door Rita Verstraete, ervaringsdeskundige en gepensioneerd logopedist en thuisbegeleider verbonden aan Sint-Lievenspoort.

Deze gratis voordracht wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met i-mens.

Wanneer?

donderdag 9 maart 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

i-mens (Toekomstzaal)
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Meld je aan bij het onthaal!

Interesse?

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Mantelzorgcafé Gavere: infosessie 'Zelfzorg voor mantelzorgers'

Zorgen voor jezelf als mantelzorger. Hoe doe je dat?

Je zorgt voor iemand uit jouw directe omgeving, je gezin, je werk. Om dit allemaal goed vol te houden, mag je ook jezelf niet uit het oog verliezen. Zo houd je de balans tussen draagkracht en draaglast gezond.

Deze infosessie gaat in op het belang van zelfzorg en geeft je tips en concrete aandachtspunten.

Deze infosessie wordt je gratis aangeboden door het mantelzorgcafé Gavere.

Wanneer?

donderdag 9 maart 2023 van 19u00 tot 21u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum 'Den Oever' (ontmoetingsruimte)
Kloosterstraat 6
9890 Gavere

Interesse?

Vooraf inschrijven is niet nodig. Kom gerust af.


Webinar ‘Hoortoestellen’ AHOSA vzw

De vzw AHOSA staat voor Anders HOren Samen Aanpakken en richt zich naar doven en slechthorenden. De vereniging organiseert een webinar over hoortoestellen.

In een maatschappij waar gezondheid veel aandacht, wordt zorg voor een goed gehoor terecht als essentieel voor het algemeen welzijn beschouwd. Geregeld beleeft iedereen wel eens een hilarische situatie omdat iets totaal verkeerd werd verstaan, maar wat als we omwille van onze gehoorproblemen liever passen voor dat feestje, die vergadering, …?

Als een slecht gehoor voor sociaal isolement gaat zorgen, is het dan wel een goed idee om de beslissing hoortoestellen te proberen nog even op de lange baan te schuiven?

Audiologe Katleen De Waele, verbonden aan Hoorexpert CAR Sint-Lievenspoort Gent, zal in deze webinar duiding geven bij volgende onderwerpen:

 • Wat is het belang van goed horen?
 • Waar let ik op bij de keuze van hoortoestellen?
 • Welke stappen moet ik nemen?

AHOSA vzw voorziet een schrijftolk voor live-ondertiteling.

Wanneer?

donderdag 9 maart 2023 om 19u30

Waar?

Online via Zoom

Prijs:

 • leden van AHOSA vzw: 8 euro
 • niet-leden: 10 euro

Te storten op het rekeningnummer van AHOSA vzw: BE 26 4400 3464 4129, met als mededeling ‘Webinar hoortoestel’. Van zodra je het inschrijvingsgeld op de rekening van AHOSA vzw hebt gestort, ontvang je een persoonlijke link om te kunnen deelnemen aan de webinar.

Interesse?

Schrijf je vóór 3 maart 2023 in via AHOSA vzw: 0489/14 43 00,           0489/14 43 12 of info@ahosa.be.


Activiteitenkalender inloophuis dementie Gent

Het inloophuis dementie Gent organiseert in de eerste helft van 2023 heel wat activiteiten voor mantelzorgers van personen met dementie. De persoon met dementie mag meekomen. Deelname is gratis.

Zing maar mee

Vlaamse klassiekers, operette, Franse chansons, … Een groepje voorzangers zet je op weg. Samen met mensen met dementie zing je de pannen van het dak. Zingen is ontspannend en brengt mensen samen: een ideaal recept voor een plezierige namiddag. Na afloop geniet je van een drankje en wat lekkers.

Wanneer?

maandag 13 maart 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Knoop’
Hundelgemsesteenweg 125
9050 Gentbrugge

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Actief ouder worden: actieve infosessie voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Actief blijven is belangrijk, zeker ook voor mensen met dementie. Je voelt je langer goed, je onrust vermindert en je slaapt beter. Tijdens deze gratis sessie ‘Actief ouder worden’ van de sportdienst legt een beweegcoach alle voordelen van lichaamsbeweging uit, op maat van mensen met dementie. Je gaat onmiddellijk aan de slag, dus trek gemakkelijke kleding aan.

Wanneer?

maandag 27 maart 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Wibier’
Antwerpsesteenweg 768
9040 Sint-Amandsberg

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Ik word ook wel eens boos. Emoties van de mantelzorger’

Mantelzorger worden is geen keuze, het overkomt je. Zowel fysiek als emotioneel kan het zwaar zijn. Hoe ga je om met de emoties die daarbij naar boven komen? Nele Van Schelvergem, referentiepersoon dementie bij Domino vzw, geeft je handvaten om ermee aan de slag te gaan.

Wanneer?

vrijdag 21 april 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Horizon’
Ferdinand Lousbergskaai 12
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Hoe kan bewegen dementie afremmen?’

Professor Greet Cardon van de Universiteit Gent doet onderzoek over gezond verouderen. In deze lezing vertelt ze hoe beweging kan helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan.

Wanneer?

vrijdag 5 mei 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Ten Hove’
Begijnhofdries 15
9000 Gent

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Lezing ‘Houvast bij dementie’

De diagnose ‘dementie’ is confronterend, voor iedereen die ze krijgt, én voor familie en vrienden. Gelukkig zijn er al heel wat initiatieven die ondersteuning bieden. Zo ontwikkelde Expertisecentrum Dementie (ECD) Paradox een ‘houvastdocument’. Dat geeft je een overzicht van wie of wat je ondersteuning kan bieden na de diagnose. Een medewerker va ECD Paradox vertelt er alles over.

Wanneer?

donderdag 8 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Inloophuis dementie
Meersemdries 4
9050 Gentbrugge

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Vertelwandeling Noël Callebaut

Samen geniet je van een dementievriendelijke vertelwandeling met verhalen over geluk en hoop. Verhalenverteller Noël Callebaut en Mies Valies nemen je mee op een korte tocht in Gentbrugge. Voor jong en oud!

Wanneer?

vrijdag 23 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘Speltincx’
Meersemdries 4
9050 Gentbrugge

Interesse?

Schrijf je in bij het inloophuis dementie: 0478/93 25 73 of
dementievriendelijk@stad.gent.

Ter info:

Het inloophuis dementie is er voor iedereen die vragen heeft rond dementie. Je kunt langskomen op de zitdag op donderdag tussen 13 en 16 uur of op afspraak.


Mantelzorgcafé Zele

Er zijn veel mensen die de zorg voor anderen op zich nemen, zonder dat ze weten dat ze eigenlijk mantelzorger zijn. Of je nu boodschappen doet, de rolluiken gaat optrekken, helpt in het huishouden of iemand hulp biedt zich te wassen, het maakt allemaal een groot verschil voor de persoon die de zorg nodig heeft.

Omdat dit wel eens overweldigend of moeilijk kan zijn, is het contact met anderen in een gelijkaardige situatie vaak verhelderend en geruststellend.

In het mantelzorgcafé Zele willen we je de ruimte geven om je ervaringen, problemen of gevoelens met andere mantelzorgers te delen en even op adem te komen. Maar even goed bieden we informatie over praktische zaken zoals premies, verschillende woonvormen of hoe zaken juridisch in elkaar zitten. Elke maand pikken we er een thema uit. Iedereen is welkom en kan vrij aansluiten.

Programma:

 • Infosessie ‘Spanningen in de zorg door de rolomkering: hoe ga je ermee om?’: woensdag 15 maart 2023 van 14u00 tot 16u00
  Het is niet eenvoudig om de zorg op te nemen voor je ouder(s). Plots of geleidelijk aan word je zo’n beetje ‘de ouder van je ouder’; de rollen worden dus omgekeerd. Hoe pas je je aan deze nieuwe rol aan?
 • Infosessie ‘Slaapproblemen’: donderdag 20 april 2023 van 14u00 tot 16u00
  Mensen met slaapproblemen grijpen al te vaak naar slaapmiddelen. Ook mantelzorgers hebben vaak slaapproblemen. We geven je tijdens deze infosessie meer uitleg over de slaapstructuur en tips voor een betere nachtrust.
 • Infosessie ‘Emotionele arbeid en zorgen voor een ander’: vrijdag 12 mei 2023 van 14u00 tot 16u00
  Tijdens deze infosessie staan we stil bij de draagkracht en draaglast die het zorgen voor anderen met zich meebrengt. Aan de hand van casussen en oefeningen maken we duidelijk wat die emotionele arbeid precies inhoudt.
 • Infosessie ‘Hartcoherentie: ontspanningstechnieken’: maandag 12 juni 2023 van 14u00 tot 16u00
  Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmes in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Hoe is het gesteld met jouw hartcoherentie? En hoe kan jij als mantelzorger jouw hartcoherentie verhogen?
 • Infosessie ‘Verlies en rouw bij mantelzorg’: dinsdag 12 september 2023 van 14u00 tot 16u00
  Verlies kan je zowel tijdens als na de zorg meemaken. Na een intensieve zorg staat je vaak een dubbel verlies te wachten: afscheid van een persoon, maar ook afscheid van een manier van leven.
 • Infosessie ‘Goed wonen als je ouder wordt’: woensdag 11 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00
  Deze infosessie handelt over de verschillende mogelijkheden die er op vandaag zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven, met aandacht voor de voordelen en mogelijke moeilijkheden die een keuze met zich meebrengt.
 • Infosessie ‘Ergonomisch werken als mantelzorger’: donderdag 16 november 2023 van 14u00 tot 16u00
  Als mantelzorger moet je regelmatig heffen en tillen. Daarnaast sta je misschien ook in voor de transfer van je zorgbehoevende partner, ouder of kind. Hoe pak je dit zo rugvriendelijk mogelijk aan?
 • Infosessie ‘Vroegtijdige zorgplanning: afspraken maken en wilsverklaringen’: vrijdag 16 december 2023 van 14u00 tot 16u00
  Tijdens deze infosessie hebben we het over financiële afspraken in de zorg, bewindvoering, vroegtijdige zorgplanning en de voorbereiding van een opname in een woonzorgcentrum.

Waar?

Centrum woonzorg Zele ‘De Bron’
Koevliet 3
9240 Zele

Prijs:

1 euro per persoon (koffie en water inbegrepen)

Interesse?

Schrijf je in bij het lokaal dienstencentrum ‘De Welle’: 052/45 68 51 of debron@zele.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Online praatgroep voor mantelzorgers

Zorg je regelmatig voor iemand uit je directe omgeving met een lichamelijke of psychische aandoening of ziekte, dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor iemand kan een positieve en verrijkende ervaring  zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Het organiseren van de zorg vraagt veel energie en brengt vaak druk en stress met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat praten met lotgenoten deugd doet. Je leert immers dat je niet alleen bent in die situatie en vindt troost en ondersteuning bij andere mantelzorgers. Daarom organiseren  we een gratis online praatgroep voor mantelzorgers.

Wanneer?

 • maandag 20 maart 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

 • maandag 17 april 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

 • maandag 8 mei 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

 • maandag 5 juni 2023 van 20u00 tot 21u30 (inloggen kan vanaf 19u45)

Waar?

Online (via Microsoft Teams)

Interesse?

Schrijf je in via lieverthuis@lm.be. We bezorgen je enkele dagen op voorhand de link waarop je dient te klikken om deel te nemen.


Infosessie 'Slaapproblemen: Uitgerust wakker worden'

25 à 30 % van de Belgen slaapt slecht en bij 10 tot 15 % van de volwassenen gaat het om chronische slaapproblemen.

Mensen met slaapproblemen grijpen te vaak naar slaapmiddelen. België zit nog steeds in de Europese kopgroep qua gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. Ongeveer 10 % van de Belgische bevolking is een regelmatige gebruiker, vrouwen beduidend meer dan mannen. Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen is echter niet zonder gevaar, want na één week treedt reeds gewenning en zelfs verslaving op.

Toch kan slapeloosheid op een andere, gezondere manier aangepakt worden. Om je hierover te informeren, organiseert lokaal dienstencentrum ‘De Toekomst’, in samenwerking met LM Plus, de vzw Liever Thuis LM en de vzw Onbegrensd LM, een boeiende gratis infosessie.

De infosessie wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM (erkende mantelzorgvereniging).

Wanneer?

woensdag 29 maart 2023 van 10u00 tot 12u00

Waar?

Lokaal dienstencentrum ‘De Toekomst’
Sint Kamielstraat 85
9300 Aalst

Interesse?

Schrijf je in bij LDC De Toekomst: 053/60 75 00 (van maandag tot vrijdag tussen 10u00 en 16u00) of detoekomst.ldc@animagroup.be.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Groepssessies voorjaar 2023: Coping voor mantelzorgers van personen met dementie

In Vlaanderen woont bijna 70 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, maar ook vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf?

Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen. Samen gaan we, aan de hand van oplossingsgerichte technieken, zoeken naar wat voor jou een nieuw evenwicht kan betekenen.

Om zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

In de bijeenkomsten van ‘Coping voor mantelzorgers’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met lotgenoten over de behandelde onderwerpen.

Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

Dit programma wordt je aangeboden door het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst, de vzw Liever Thuis LM, de Alzheimer Liga Vlaanderen en Expertisecentrum Dementie Meander.

De sessies worden gegeven door Caroline Volckaert (oplossingsgerichte psychotherapeute verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis), Helga Schutyser (referentiepersoon dementie bij de sociale dienst van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis) en Mario Schelfhout (stafmedewerker bij vzw Liever Thuis LM).

Wanneer?

 • vrijdag 31 maart 2023 van 13u30 tot 15u30
 • vrijdag 21 april 2023 van 13u30 tot 15u30
 • vrijdag 5 mei 2023 van 13u30 tot 15u30
 • vrijdag 19 mei 2023 van 13u30 tot 15u30
 • vrijdag 2 juni 2023 van 13u30 tot 15u30
 • Terugkommoment: vrijdag 15 september 2023 van 13u30 tot 15u30

Waar?

Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst (4de verdieping)
Moorselbaan 164
9300 Aalst

Prijs:

90 euro per persoon
Inclusief boek ‘Oplossingsgericht werken bij neurologische en chronische aandoeningen en hun mantelzorgers’ van Caroline Volckaert

Interesse?

Schrijf je vóór 22 maart 2023 in bij Kathleen De Beer van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis: Kathleen.De.Beer@olvz-aalst.be
Je inschrijving is pas definitief na e-mailbevestiging en overschrijving van    90 euro op het rekeningnummer BE08 7340 1886 6913, met als mededeling: Coping voor mantelzorgers.


Infosessie 'Hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger?'

Zorg je ook voor iemand uit je naast omgeving: een zieke partner, een zorgbehoevende ouder of een kind met een beperking? Of help je een vriend of buur? Dan ben jij een mantelzorger!

Zorgen voor iemand lijkt heel vanzelfsprekend, maar soms is ook ondersteuning welkom. Want mantelzorg overkomt je, vaak zonder dat je erop voorbereid bent. Zorgen voor je dierbare is vaak zo vanzelfsprekend dat vergeten wordt dat ondersteuning welkom is.

Wil je graag tips horen hoe je als mantelzorger ook goed voor jezelf kunt zorgen? Kom dan naar deze gratis infosessie.

Nadien is er ruimte om je vragen te stellen aan een medewerker van een mantelzorgvereniging, een maatschappelijk werker van een ziekenfonds en de burenverbinder van i-mens.

Doorlopend koffie en gebak!

Wanneer?

donderdag 4 mei 2023 van 14u00 tot 15u30

Waar?

Seniorencity Aalst
Werf 7 bus 1
9300 Aalst

Interesse?

Schrijf je in bij burenverbinder Debbie April op het nummer 0499/99 78 32.

Voel je je ziek op de dag van de infosessie? Kom dan zeker niet naar de infosessie, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Lezing 'Troost bij het ouder worden'

Over senioren horen we gelukkig tal van optimistische, zelfs vrolijke berichten. Inderdaad, vandaag genieten veel ouderen van een gelukkige en wijze ‘tweede jeugd’. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. De ouderdom heeft ook zijn onmiskenbaar minder fraaie kanten. Dan heb je troost nodig. Vanuit de naaste omgeving, van de professionele hulpverleners, ...

Spreker Luc Van de Ven, klinisch ouderenpsycholoog, komt vertellen over troost bij ouderdom en zorg.

Deze gratis lezing wordt georganiseerd door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met i-mens.

Wanneer?

donderdag 1 juni 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

i-mens (Toekomstzaal)
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Meld je aan bij het onthaal!

Interesse?

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Voel je je ziek op de dag van de lezing? Kom dan zeker niet naar de lezing, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Psycho-educatie 'Dementie en nu' voor mantelzorgers van personen met dementie in Gent

In Vlaanderen woont bijna 70 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals “Dementie … en nu?”, maar evenzeer vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf. Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

‘Dementie en nu’ richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de tien bijeenkomsten van ‘Dementie en nu’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelende onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van maximaal vijftien mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

‘Dementie en nu’ is een psycho-educatiepakket ontwikkeld op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Enkel personen die de opleiding tot ‘Dementie en nu’-coach hebben gevolgd, mogen de sessies begeleiden.

Waar?

AZ Maria Middelares
Buitenring Sint-Denijs 30
9000 Gent

Prijs:

80 euro voor de volledige reeks, inclusief het handboek ‘Dementie en nu’
Liever Thuis LM geeft een tussenkomst van 40 euro aan LM-leden. Meld aan je
ziekenfonds dat je deze cursus volgt om de tussenkomst te ontvangen. Sommige ziekenfondsen geven ook een tussenkomst.

Interesse?

Schrijf je in door een mail te sturen naar demnu@azmmsj.be of neem telefonisch contact op met de dementiecoaches van AZ Maria Middelares: 09/246 13 60, 09/246 22 45 of 09/246 99 91.


Cursus 'Dementie en nU' voor mantelzorgers van personen met dementie in Eeklo

In Vlaanderen woont bijna 70 procent van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Na de diagnose van een of andere vorm van dementie zijn er vaak heel wat vragen. Praktische vragen, zoals “Dementie … en nu?”, maar evenzeer vragen op emotioneel vlak. Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf. Naasten van mensen met dementie voelen zich hiermee vaak alleen.

Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om:

 • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en de mogelijke ondersteuning;
 • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting;
 • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen.

‘Dementie en nU’ richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In de zes bijeenkomsten van ‘Dementie en nu’ worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelende onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van tien tot vijftien mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

Deelname kan je helpen beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie. Want ook uit de zorg en de begeleiding van een persoon met dementie kan je voldoening halen.

‘Dementie en nU’ is een psycho-educatiepakket ontwikkeld op initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Enkel personen die de opleiding tot ‘Dementie en nU’-coach hebben gevolgd, mogen de sessies begeleiden.

De cursus is een initiatief van de stuurgroep van het praatcafé dementie Meetjesland, in samenwerking met AZ Alma. Ook de vzw Liever Thuis LM en LM Oost-Vlaanderen zijn mede-initiatiefnemers.

Wanneer?

De sessies vinden tweewekelijks plaats op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.
De eerste sessie vindt plaats op donderdag 14 september 2023.               De volgende sessies zijn voorzien op donderdag 28 september, 12 en           26 oktober, 16 november en 30 november 2023.

Waar?

AZ Alma
Ringlaan 15
9900 Eeklo

Prijs:

50 euro voor de volledige reeks, inclusief het handboek ‘Dementie en nU’
Liever Thuis LM geeft een tussenkomst van 25 euro aan LM-leden. Meld aan je
ziekenfonds dat je deze cursus volgt om de tussenkomst te ontvangen. Sommige ziekenfondsen geven ook een tussenkomst.

Interesse?

Schrijf je in bij Stefanie Desmet van AZ Alma: 09/310 10 77 of stefanie.desmet@azalma.be.

Voel je je ziek op de dagen van de cursus? Kom dan zeker niet naar de cursus, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.


Voordracht 'Rouw'

Deze voordracht is een combinatie van wat rouw is, verschillende soorten rouw en interactie.

Als je op zoek bent naar antwoorden, erkenning en herkenning, kan deze voordracht je troost bieden.

Deze voordracht wordt gegeven door Yasmine De Scheemaeker, maatschappelijk werker en jonge mantelzorger.

Deze gratis voordracht wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, in samenwerking met i-mens.

Wanneer?

donderdag 5 oktober 2023 van 14u00 tot 16u00

Waar?

i-mens (Toekomstzaal)
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Meld je aan bij het onthaal!

Interesse?

Schrijf je in bij de vzw Liever Thuis LM: 02/542 87 09 of lieverthuis@lm.be.

Voel je je ziek op de dag van de voordracht? Kom dan zeker niet naar de voordracht, maar bel je huisarts. Hij/zij zal je informeren over wat je verder dient te doen.

Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09