Vormingsaanbod Oost-Vlaanderen

‘Samenwerking in de zorg’

Een zorgsituatie is niet eenvoudig. Meestal zijn er hierbij 3 grote partijen aanwezig: de patiënt/cliënt/zorgvrager, de partner of een familielid dat één of meerdere zorgtaken opneemt (de mantelzorger) en één of meerdere professionele zorgverleners (poetshulp, thuisverpleegkundige, de huisarts, ...). Elk heeft zijn eigen kijk op de zorg, maar samen dient men proberen te komen tot een scenario/compromis waarbij de zorgvrager de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft én ook de andere partijen zich goed voelen. Hierbij is ‘communicatie’ het codewoord.

Tijdens deze gratis infosessie staan we stil bij de verschillende rollen die mantelzorgers kunnen opnemen en bij mogelijke rolconflicten. We bekijken ook de ‘Samenspraak’-fiche, een handig instrument om het gesprek aan te gaan over de zorg met professionele zorgverleners.

Deze infosessie wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, het regionaal dienstencentrum van LM Plus en het lokaal dienstencentrum (LDC) ‘De Toekomst’ en wordt gegeven door Mario Schelfhout, stafmedewerker van de vzw Liever Thuis LM.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze infosessie!

Wanneer?

maandag 27 mei 2019 van 14u00 tot 16u00

Waar?       

LDC De Toekomst
Sint Kamielstraat 85
9300 Aalst

Interesse?   

Schrijf je in via het regionaal dienstencentrum van LM Plus:  02/454 95 20 of Emilie.Walravens@lmplus.be.


Workshop ‘Neen – Fictie over mantelzorg’

Als mantelzorger ervaren we allemaal dat zorgen niet alleen voldoening geeft, maar soms ook zwaar is. Ilse Bockstaele, medewerker in een zorgvoorziening, schreef daarrond het fictieboek 'Neen'.

Een jonge vrouw neemt de zorg op voor haar zus, die een verstandelijke beperking heeft en kampt met psychiatrische problemen. De beide zussen leven al jarenlang samen volgens een vaste routine. Maar dan volgen enkele gebeurtenissen, waardoor de gekende paden van de zorg dood lopen. Wat nu?

Tijdens deze gratis workshop leest Ilse enkele, soms heel herkenbare, fragmenten voor. Daarna gaat ze in gesprek met het publiek over vragen zoals:

  • Wat kan een 'zorgnetwerk' allemaal betekenen?
  • Wat kan bijdragen tot de 'kwaliteit van leven' van zowel de zorgvrager als de mantelzorger?
  • Hoe kan een 'neen' in een 'ja' worden omgezet zonder als mantelzorger in het rood te gaan?

Je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen aan de workshop.

Deze workshop wordt je aangeboden door de vzw Liever Thuis LM, het regionaal dienstencentrum van LM Oost-Vlaanderen en Vormingsplus, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw.

Wij hopen je alvast te mogen verwelkomen op deze workshop!

Wanneer?   

donderdag 27 juni 2019 van 14u00 tot 16u00

Waar?   

Solidariteit voor het Gezin vzw
Tramstraat 61
9052 Zwijnaarde

Interesse?     

Schrijf je in door te bellen naar het nummer 02 542 87 09 of stuur een mail naar lieverthuis@lm.be.Lieverthuis@lm.be

02/542.87.09